Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX
W tamtejszej szkole podstawowej uczniowie klas I-III realizowali "słodki, czekoladowy temat". W tym dniu wszystkie łasuchy gościły w szkole Michela Moran - zawodowego kucharza, restauratora i jurora telewizyjnego programu Masterchef oraz Masterchef Junior.
- Obchody Dnia Czekolady rozpoczęliśmy prezentacją multimedialną pt. "Jak powstaje czekolada" przygotowaną przez uczniów klasy drugiej - wyjaśnia Monika Ośwałdowska-Kania, która wraz z Joanną Hartką były współorganizatorkami spotkania. - Tego dnia ogłoszone zostały również wyniki przygotowanego przez nas konkursu na "Najciekawszy przepis czekoladowy".
Celem konkursu było kształtowanie u uczniów prawidłowych nawyków pisarskich, doskonalenie estetyki pisma oraz poprawności ortograficznej, a także wrażliwości plastycznej i twórczej. Jury wyłoniło 14 zwycięzców, którzy otrzymali dyplomy i słodkie upominki: Patrycję Calińską z kl. 1, Patrycję Wiśniewską z kl. 1, Zofię Kucach z kl. 1, Dawida Kulwickiego z kl. 1, Nikolę Wołowską z kl. 2a, Ryszarda Rynkowskiego z kl. 2c, Wiktorię Wilkanowską z kl. 2c, Joannę Ziółkowską z kl. 2c, Alicję Choszczewską z kl. 2c, Patryka Wołowskiego z kl. 3a, Ninę Krzyżanowską z kl.3a, Martynę Zielińską z kl. 3a, Piotra Różyckiego z kl. 3a i Huberta Grzonkowskiego z kl. 3b.
Nagrodą dodatkową dla 14 zwycięzców konkursu było przygotowanie deseru czekoladowego pod kierunkiem Michela Moran.
- Dzięki temu spotkaniu dzieci mogły przez chwilę odczuć atmosferę telewizyjnego programu Masterchef Junior - wyjaśnia dyrektor Halina Murlik. - Pomysłodawcami tego spotkania byli państwo Edyta i Ryszard Rynkowscy. Przygotowania trwały ponad dwa miesiące.
Część oficjalną zakończył układ taneczny "Chocolate" w wykonaniu uczniów klas: 2c i 3a przygotowanych przez Joannę Hartkę i Monikę Ośwałdowską-Kanię.
Po części oficjalnej uczniowie klas I-III i starsi stanęli do pamiątkowego zdjęcia z Michelem Moranem. Zbierali też autografy. Państwo Rynkowscy ze Zbiczna na tę uroczystość dodatkowo przygotowali słodką niespodziankę w postaci degustacji czekolady, która popłynęła z czekoladowych fontann.